کد خبر: ۱۴۲۲۲
۱۸ اسفند ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۰
هر شاگرد یک هیئت؛ گسترش شبکه معنوی به همت مداح محله عبادی

هر شاگرد یک هیئت؛ گسترش شبکه معنوی به همت مداح محله عبادی

عنایت‌الله اخگر، مداح ۴۵ ساله محله عبادی، با تشویق مادر و استادانش مسیر مداحی را با علاقه پیمود و حدود ۱۱ سال قبل مجمع‌الذاکرین را راه‌اندازی کرد تا با آموزش و برگزاری مراسم مذهبی، افراد دیگری در این راه پرورش یابند.

احمد پورمنفری| مرشد قاسم نجار اشعارخوبی می‌سرود که همه مداحان شهر، بهترین نوحه‌هایشان را از میان آنها انتخاب می‌کردند. من آن روز‌ها ۱۰ سال بیشتر نداشتم که در مغازه شیشه‌بری شاگردی می‌کردم. مغازه‌ای در خیابان امام‌خمینی (ره) که درست روبه‌روی مغازه نجاری مرشد قاسم معروف به ثابت قرار داشت و همین نزدیکی باعث می‌شد تا هر روز چند مرتبه خودم را به مرشد برسانم و با راهنمایی‌های او، در مداحی گامی به جلو بردارم.

یادش به‌خیر، مرشد قاسم دستم را می‌گرفت و مرا به حسینیه کرمانی‌ها و مهدیه می‌برد تا آنجا دعای توسل و زیارت عاشورا بخوانم.

 

مرشد قاسم و کبری‌خاتون؛ مشوق‌های اصلی مداحی

اینها نخستین عباراتی است که بر زبان عنایت‌الله اخگر، مداح ۴۵ ساله محله عبادی جاری می‌شود. مداحی که مجالسش در محله حال معنوی خاصی به ما می‌بخشد. او به رسم ادب از نخستین استادش که این روز‌ها از وجودش بی‌بهره شده یادی به میان می‌آورد و ادامه می‌دهد: نخستین بار در مسجد امام حسن‌عسگری (ع) در طبرسی مداحی کردم.

مادرم، کبری‌خاتون، یکی از اصلی‌ترین مشوق‌هایم بود، او همراه من به مساجد می‌آمد تا مداحی و دعاخواندن من را بشنود و بعد از تمام‌شدن مجلس، یک جایزه به من می‌داد و می‌گفت: «پیر شی پسر، خیلی خوب می‌خونی.» این تشویق‌های مادر به همراه راهنمایی‌های مرحوم حسین‌زاده و مرحوم کهربایی و مرحوم مرشد قاسم، نقش زیادی در پیشرفت من در مداحی داشت.

 

مداحی برای رزمندگان در جبهه

او که مداحی در جبهه را نیز تجربه کرده است درباره این فصل از مداحی‌هایش هم توضیح می‌دهد: سال ۶۵ برای گذراندن خدمت سربازی وارد سپاه پاسداران تهران شدم و از آنجا به صورت داوطلبانه به لشکر ۷ ولی‌عصر (عج) در منطقه عملیاتی فاو رفتم. یک سال در آن لشکر، وظیفه مداحی و برگزاری مراسم دعا و نیایش برای رزمندگان را بر عهده داشتم.

 

سرودیات پرمحتوا را انتخاب می‌کنم‌ای که نور مهر و ماهی دوستت دارم حسین

مظهر لطف الاهی دوستت دارم حسین

هستی من را خدا با مهر تو پیوسته است

یا بخواهی یا نخواهی دوستت دارم حسین...

مداح محله ما، این چند بیت از استاد مؤید را خیلی دوست دارد و همیشه با خود زمزمه می‌کند. او می‌گوید: بیشتر غزلیات و شعر‌های پرمحتوا را برای مداحی‌هایم انتخاب می‌کنم تا ضمن خواندن آنها بتوانم پیامی را به مخاطبانم انتقال دهم. او اعتقاد دارد فعالیت در مجالس اهل‌بیت به هر صورتی که انجام شود پاداش دارد، اما باری که بر دوش مداحان گذاشته شده، سنگین‌تر است، چون مداحان باید مخاطبان خود را به سوی خیر رهبری کنند.

 

بیشتر غزلیات و شعر‌های پرمحتوا را برای مداحی‌هایم انتخاب می‌کنم

تاسیس مجمع‌الذاکرین امام حسن‌مجتبی (ع)

اخگر برای گسترش و توسعه معارف اهل‌بیت و علم مداحی هم گامی برداشته، مجمع‌الذاکرین امام‌حسن‌مجتبی (ع) را تأسیس کرده است. او در مورد علت تاسیس این موسسه در راستای ادامه فعالیت‌های مداحی و معنوی‌اش بیشتر توضیح می‌دهد: حدود ۱۱ سال قبل مجمع‌الذاکرین را راه‌اندازی کردم، چون نیاز به کار‌های فرهنگی‌مذهبی همیشه احساس می‌شود. در مجمع‌الذاکرین امام حسن‌مجتبی (ع) به آموزش مداحی و برگزاری مراسم مذهبی مشغول هستیم که مداحان پرورش یافته در این موسسه هرکدام خود اقدام به راه اندازی یک هیئت مذهبی کرده‌اند.

 

او ادامه می‌دهد: مداحانی مانند حسن اکبری

محمد خسروی، محمد عباسپور و سیدمحمد طباطبایی از شاگردان من بودند. طبق فرمایش مقام‌معظم‌رهبری برای حفظ وحدت شیعه و سنی، مجالسمان را طوری برگزار می‌کنیم که مشکلی به وجود نیاید، این مسئله باعث شده تا اهل تسنن هم در مجالس ما شرکت کنند. چند سال قبل یک خانواده چهارنفری که اهل تسنن بودند با شرکت در مجالس مجمع‌الذاکرین امام‌حسن‌مجتبی (ع)، مذهب شیعه را برگزیدند.

 

اخلاص؛ مهم‌ترین اصل مداح شدن است

حاج عنایت‌الله توصیه‌ای هم به مداحان دارد به ویژه کسانی که تازه کار را شروع کرده‌اند یا می‌خواهند وارد این زمینه شوند. او این‌گونه اظهار می‌دارد: توصیه اول این است که به پیش‌کسوتان احترام بگذارند و از تجربیات و دانسته‌های آنان استفاده کنند، پندها، غزلیات و شعر‌های پرمحتوا بخوانند، در مجالسشان یادی هم از شهدا بکنند و در مسیر ولایت حرکت کنند. برای یادگرفتن سبک‌های جدید در مجالس سایر مداحان شرکت کنند.

او می‌افزاید: مهم‌ترین اصل مداح شدن داشتن اخلاص است و در درجات بعدی هم صدای خوب و شعر خوب. او که در گذشته به شغل شیشه‌بری مشغول بوده و در حال حاضر به علت دیسک کمر توان ادامه کار را ندارد در پایان دوباره یادی از مرشدقاسم می‌کند و می‌گوید: در دوران جنگ تحمیلی روز‌های دوشنبه و پنج شنبه مخصوص تشییع جنازه شهدا بود که ما مغازه‌ها را تعطیل و همراه با مرشدقاسم و حسین‌زاده در این مراسم شرکت می‌کردیم. نجاری مرشدقاسم به یک کتاب‌فروشی تبدیل شد که با فوت مرشد آن هم به پایان کار خود رسید ولی نام و اشعار مرشدقاسم معروف به ثابت همیشه زنده است.

 

این گزارش شنبه ۲۴ دی ۱۳۹۱ در شماره ۳۹ شهرآرامحله منطقه دو منتشر شده است.

کلمات کلیدی
آوا و نمــــــای شهر
03:04
03:44
اینستاگرام